htg-nyt

Interview med Tina Tving Stauning

Vi fortsætter med at interviewe borgmestre. Denne gang bliver det Tina Tving Stauning af Frederikssund

Af Marius Buch Holtze
18. september 2024

Frederikssund Kommune er temmelig stor og omfatter cirka 46.000 borgere og flere store byer, heriblandt Frederikssund (sjovt nok), Slangerup og Jægerspris. Siden 2022 har socialdemokraten Tina Tving Stauning haft borgmesterembedet, og nu hvor vi allerede har interviewet Høje Taastrups borgmester, så kunne vi lige så godt også interviewe hende.

Du er jo en forholdsvis ny borgmester. Har du efterhånden vænnet dig til jobbet?

Det er rigtigt. Jeg har været borgmester i to et halvt år, men jeg har jo været med i byrådet siden januar 2001. Og det vil jo sige, at jeg er en meget erfaren politiker. Jeg har været formand for teknisk udvalg, jeg har været formand for social, ældre og sundhed. Og jeg har været gruppeformand i mange år. Så det med erfaringer det har jeg rigeligt af! Jeg har også været med i økonomiudvalget i mange år. Så jeg føler mig ikke som en ny borgmester. Det gjorde jeg hverken da jeg satte mig i stolen, og det gør jeg heller ikke den dag i dag.

Tina Tving Stauning

Hvad kan du bedst lide ved jobbet som borgmester?

Jamen, man bliver vel borgmester fordi man gerne vil kommunen det allerbedst. Og så er der det politiske og det administrative system. Det er jo det vi kalder magt i dag. Så det at være den øverste, det kan jeg godt lide. Jeg synes, at der er jeg med til at få tingene til at ske.

Tina Tving Stauning

Hvis du skulle huskes for en ting som du har gjort under din tid som borgmester, hvad skulle det så være?

Det at få en større åbenhed i dialoger. Både i forhold til medarbejdere, i forhold til faglige organisationer, i forhold til andre interesseorganisationer, i forhold til borgerne. Det tror jeg skulle være aller-allervigtigste.

Tina Tving Stauning

Frederikssundkommune har haft en lidt blandet historie, når det kommer til børneliv, altså folkeskoler, generel trivsel og alt derimellem. Nedskæringer har der været en del af, og det har ikke været uden konsekvenser, blandt andet forårsagede det, at flere elever ikke kom på lejrtur, selvom tidligere årgange havde. Flere elever har oplevet, at de ikke passede ind i folkeskolesystemet og at lærerne ikke vidste hvordan man skulle tage sig af dem og deres undervisning, så de i stedet blev nødt til at få et specialtilbud et helt andet sted, som heller ikke var uden problemer. Blandt andet havde en af vores udspurgte oplevet, at kommunen holdt dem tilbage, og forhindrede dem i at starte på det nye sted lige med det samme. Og så er der selvfølgelig også alle de mange omkostninger, der kommer med transporten. Tina Tving Stauning har det som en af sine mærkesager at gøre børnelivet bedre, så det kunne man passende spørge ind til.

En af dine mærkesager er godt børneliv. Du vil blandt andet sikre dig det igennem et skolesystem med høj kvalitet og faguddannede medarbejdere. Føler du, at det er noget, der er begyndt at ske, siden du indtrådte som borgmester?

Nej, jeg synes stadigvæk, at vi har nogle udfordringer. Vi har nogle gode folkeskoler, som også er i god kraft. Men vi har også et af landets dyreste skolevæsner. Vi har absolut ikke de bedste resultater, og jeg synes også, at vi gør det, at vi får sendt for mange ud til specialiseret skoletilbud. Så jeg synes, at der er mere at gøre i forhold til skolerne.

Tina Tving Stauning

Du har også sagt, at du gerne vil have, at Frederikssund kommune skal gå forrest i klimakampen, er det noget du oplever, er ved at ske, eller er der også forbedring at have der?

Jeg mener, at vi har lavet en solid strategi, en solid klimahandleplan, og jeg mener, at vi er godt på vej mod de mål vi har sat os i forhold til at blive CO2 neutrale. Jeg synes vi laver et godt stykke arbejde. Jeg synes også, at vi forsøger at samarbejde med andre. Så det er jeg faktisk rigtig stolt af.

Tina Tving Stauning

Klimaforandringer og den globale opvarmning er noget, der er kommet større og større fokus på med årene, og de fleste har efterhånden en eller anden ide om hvad det handler om. Det er ikke kun på et nationalt niveau, at man kan gøre noget. Både som individ og kommune kan man tage del i kampen. Det har Frederikssund kommune blandt andet tænkt sig at gøre ved at gennemføre tiltag, der kan mindske CO2 udslippet, men også ved at forberede sig på de konsekvenser den globale opvarmning vil komme med. Her på redaktionen håber vi dem alt det bedste, og så kan kun fremtiden vise om det lykkes.

Her på vores gymnasium, så har vi det, der hedder et klimaudvalg, som er et udvalg, der er til for at skabe større fokus på bæredygtighed. Og faktisk en af dem, der er med i det, bor i din kommune. Hvad synes du om ideen og er det noget du kan bakke op om?

Det synes jeg da er en rigtig god ide! Jeg oplever selv, når jeg kommer på campus, det kunne være gymnasium, eller det kunne være handelsskole, at unge mennesker er lige så optaget af klimaproblematikerne som jeg selv er. Og det synes jeg er dejligt! Jeg synes, at det er dejligt at vi kan være sammen om få den nødvendige grønnere fremtid. Så jeg tænker at unge såvel som ældre kan alle sammen arbejde sig hen i den retning sammen. Og alt der er indenfor den ramme at komme et andet sted hen end det vi kommer fra, det synes jeg er godt. Små skridt fører til store initiativer.

Tina Tving Stauning

Så er der et spørgsmål, der måske ikke er så relevant længere (spørgsmålene blev skrevet inden sommerferien), men som kommer her alligevel. Jeg har hørt at den ide med at brænde en heks af (eller i hvert fald en dukke, der skal ligne en heks) på bålet er blevet droppet. Kan du sige, hvorfor det måske er en god ide, og hvordan den beslutning er blevet taget?

Altså, jeg kan godt lide traditioner. Jeg kan godt lide traditioner med minder. Jeg kan også godt lide traditioner med hekse. Jeg synes måske generelt bare, at man ikke burde brænde dem af på bålet. Jeg synes hellere vi skulle lytte til heksene. Jeg synes godt man kan brænde et sankthansbål af, uden en eller anden heks på toppen.

Tina Tving Stauning

Det med at brænde en heksedukke af på bålet til Sankt Hans, er nok noget de fleste danskere enten har set, eller i så fald hørt om. Men det er en tradition, der har fået en del kritik de senere år. Dengang man udførte rigtige hekseafbrændinger, tog man nemlig livet af rigtig mange uskyldige kvinder, og flere synes derfor at det er usmageligt, at fejre det i dag med at brænde dukker af. Frederikssundkommune har ikke været den eneste, der har gået ind og fjernet traditionen, selvom det godt kan møde kritik fra diverse traditionalister, der mener, at det er at gå ind og pille ved noget folkekært.

Sidste spørgsmål! Vil du anbefale politik til den unge generation?

Ja! Jeg gør ikke andet, når jeg møder unge mennesker. Jeg håber altid, at når jeg møder en, så vil det om fem år være en borgmester. Jeg bruger rigtig meget tid på at fortælle om hvad politik er. Det er at have en mening om verden, og at være med til at føre det samfund vi har i en bedre retning. Og jeg holder utrolig meget af at tage ud i skoleklasser, på gymnasiet, på campus. Få snakket på gaden med nogle mennesker. Fordi jeg tror, at de fleste ved at de har en mening og interesse i at det skulle kunne blive endnu bedre. Jeg tænker, at det er meget væsentligt at vi alle sammen ser at vi kan være med til at skabe en bedre verden.

Tina Tving Stauning

htg-nyt