htg-nyt

Hvordan skriver man en artikel til skolebladet?

Hjælp og gode råd til dig, der gerne vil skrive på skolebladet!

På Høje-Taastrup Gymnasium går vi ind for demokratiet og for, at der skal kunne være plads til alle - præcis ligesom der bliver sunget i HTG-sangen: ”Her må alle være med!” På samme måde skal alle, der har lyst til det, have muligheden for at skrive en artikel (eller artikl<i>er</i>) til skolebladet HTG-NYT og få dem offentliggjort derpå.

Det kunne være alt fra en klumme om toiletterne på HTG til en lang dybdegående artikel om Sovjetunionen eller om plansproget Esperanto. Det kunne også være en anmeldelse af Taylor Swifts kommende album (når det altså kommer ud) eller en undersøgende videnskabelig artikel, der udforsker hvad der ville ske, hvis jordkloden i stedet var pæreformet eller bagel-formet. Eller det kunne bare være en opsummering af HTG-samling, men beskrevet på en vildt overdrevet måde, så alle dem der ikke var til stede tror, at de er gået glip af den vildeste samling nogensinde.

Men det er desværre også sådan, at vi ikke har fået sat noget system op (endnu), der gør det muligt for alle og enhver at skrive artikler direkte inde på skolebladets hjemmeside. Det betyder, at du bliver nødt til at tage kontakt til os på redaktionen omkring at få din artikel offentliggjort - enten i virkeligheden eller gennem vores Lectio-gruppe. (Bare rolig, vi er bare elever og vi bider ikke 😊)

Derudover kan det være at du sidder med spørgsmål om, hvordan man helt præcist skal gå til det når man gerne vil skrive en artikel, eller også vil du bare gerne have gode råd. Alt det vil vi forsøge at komme ind på her 🤓

Do’s and don’ts

Først kommer der nogle gode generelle råd når man skriver en artikel - og samtidig nogle ting, som man burde undgå.

Som du sikkert har fået at vide af din dansklærer før, er det altid en gode ide at gøre sin tekst mere overskuelig ved at inddele den i afsnit. Hjemmesiden her er ret tynd, så hvert afsnit skal nok være lidt kortere end f.eks. på A4. Desuden er det også fedt for læseren hvis der er et par mellemrubrikker i artiklen, men det kommer også an på hvilken type artikel du skriver.

Angående længden på artiklen er det faktisk helt op til dig. Nogle genrer vil ofte være kortere og andre vil ofte være længere - men det er generelt en fin ide at undgå at det bliver for langtrukkent. (Og hvis det gør, så betyder det ikke så meget 😊)

Og så siger det nok sig selv, at man selvfølgelig kun skal skrive ting, som man ved at alle på HTG har det fint med at læse. Så ikke noget med at svine nogen til - heller ikke lærerne 😉 Derudover burde artikler enten være relevante for HTG eller handle om et emne, det er tilgængeligt for alle. Det vil altså sige, at du ikke f.eks. skal skrive en artikel om hvem der er sødest hvis det stod mellem din far og din mor, for de fleste på HTG kender nok ikke dine forældre.

Spice din artikel op

Som du nok har set på skolebladet her, er der nogle gange billeder, talebobler eller andre ”sjove” elementer i artiklerne. Det hjælper med at gøre artiklerne lidt mere spændende når der er nogle farver og billeder, men det er slet ikke nødvendigt.

Men hvad er der egentlig mulighed for og hvad er der <i>ikke</i> mulighed for på HTG-NYT, med hensyn til at indsætte funky elementer i artikler? Ja hjemmesiden er jo designet af Inspiratorium, så <i>som udgangspunkt</i> er der mulighed for de typer elementer, som Inspiratorium har designet til os. Det vil sige:

Med mulighed for billedtekst under dem,

Spørgsmåls-bobler i grå

Med eller uden tilhørende navn,

Svar-bobler i rød, gul, grøn, blå eller grå

Med eller uden tilhørende navn,

"Citater,"

Men hvis nu du gerne for eksempel vil have en faktaboks med i din artikel, kan vores dygtige teknikere sikkert godt finde ud af at få det sat ind 🤠

Desuden er der mulighed for at ”indlejre” andre hjemmesider på skolebladet. Det kunne for eksempel være en afstemnings-hjemmeside eller et instagram-opslag:

Og så er der selvfølgelig mulighed for <i>kursiv skrift</i>, <b>fed skrift</b>, <u>understregning</u> og <s>gennemstregning</s>.

At få en artikel offentliggjort

Som der også bliver skrevet lidt om i den introducerende artikel ”HTG får nyt skoleblad!”, så er der to måder du kan gå til det på, hvis du vil have lagt en artikel op på HTG-NYT i dit navn:

1. Vi samarbejder med dig om at få skrevet den artikel, du godt kunne tænke dig at få lagt ud.

2. Du sender din færdigskrevne artikel til os, hvorefter vi kigger den igennem og offentliggør den på siden. Du kan enten sende den til os som dokument eller ren tekst på Lectio, eller du kan dele et Google docs-dokument med os.

Begge dele kræver som før nævnt at du lige sender os en besked:

Når så din artikel skal offentliggøres, er der også spørgsmålet om, hvilken af HTG-NYT’s kategorier, den skal ligge under. Måske er det let nok at finde ud af - men det er heller ikke så svært, at forestille sig at de 4 kategorier hjemmesiden har lige nu ikke dækker <i>alle</i> typer artikler. Hvis det sker at du har en god ide til en artikel, som bare ikke passer på nogen af de nuværende kategorier, kan vi altid lige finde ud af det sammen. Skolebladet er nemlig stadigvæk ret nyt, så der er plads til forandring. Det skal i hvert fald ikke komme i vejen for, at du får din artikel skrevet 😊

Så hvis du har et emne du brænder for eller bare har en god ide til en artikel, du synes hele HTG skal have mulighed for at læse, ja så skriv løs. Og hvis du har andre spørgsmål eller noget som helst andet omkring skolebladet: skriv til os på Lectio!

htg-nyt